Rugklachten ontstaan vaak plotseling of geleidelijk. Uit onderzoek blijft dat ongeveer 60 tot 90% van de Nederlandse bevolking wel een last heeft van rugklachten. Daarom zijn er ook veel verschillende oorzaken voor rugklachten en heeft elke rugklacht zijn eigen kenmerken.
- Zijn uw klachten bijvoorbeeld stijfheid of pijn?
- Heeft u alleen klachten in uw rug, of stralen deze ook uit?
- Wat heeft een positieve en wat heeft een negatieve invloed op uw klachten?
- Hoe is uw fitheid?

Over de rug
De wervelkolom bestaat uit 24 wervels. De wervels zorgen ervoor dat het lichaam zijn vorm krijgt. De rug is ingedeeld in 3 delen. De bovenrug, het middelste gedeelte van de rug en de onderrug. De onderrug bestaat uit 5 wervels, de onderste wervel is verbonden met het heiligbeen.
De wervels zitten niet tegen elkaar aan. Daar tussen zit een laag kraakbeen. Dit bindweefsel zorgt ervoor dat er minder druk en spanning is tussen de wervels. Het is een soort schokbreker voor de ruggegraat. Bij springen, lopen en tillen vangen ze de krachten op. De spieren, banden en pezen helpen de wervelkolom overeind te houden.
Soorten rugklachten
Plotselinge rugklachten – spit
Deze rugklachten worden acuut genoemd als ze niet langer aanwezig zijn dan 6 weken.
De eerste dagen kenmerken zich door (felle) pijn en stijfheid. Het bewegen kan lastig en pijnlijk zijn en je kunt moeite hebben om een juiste houding aan te nemen. Die eerste twee tot drie dagen moet je proberen in beweging te blijven, maar pijnlijke bewegingen te vermijden.
Bij spit ontstaat er plotselinge pijn die ontstaan is na een verkeerde beweging of een langdurige ongemakkelijke houding. Het kan gebeuren dat spit ook ontstaat zonder dat daar enige aanleiding voor is. Vaak kun je nadat het gebeurd is moeilijk weer opstaan.
Hernia (HNP)
Hernia ofwel HNP wil eigenlijk zeggen dat het kraakbeen dat tussen de wervels zit kapot is gegaan. Door onder andere een plotseling beweging, slijtage of een andere oorzaak, is de beschermlaag tussen de wervels beschadigd en wordt als het ware platgedrukt. Hierdoor kan een deel tegen de zenuwbanen aan komen.
De klachten die hierbij dan komen zijn:
- Schietende pijn in plaats van een zeurende pijn
- Een uitstralende pijn naar 1 van de beide benen die verder gaat dan de knie
- Gevoel dat er minder kracht is in 1 van de benen
- Gevoel dat er minder gevoel is in 1 van de benen of dat het been slaapt
- Er hoeft niet altijd sprake te zijn van rugpijn!
- Bepaalde houdingen of bewegingen, maar ook hoesten, niezen of persen kunnen de uitstralende pijn oproepen of versterken.
Chronische lage rugklachten
Wanneer rugklachten langer dan 12 weken aanwezig zijn hebben we het over chronische rugklachten. Het is dan ook belangrijk om uit te zoeken wat de oorzaak is van deze rugklachten. Dit hoeft niet alleen in het fysieke deel te liggen. Stress kan ook een onderdeel zijn wat de rugpijn klachten in stand houdt. Maar ook een verkeerde houding of verkeerd looppatroon kan de oorzaak zijn.
Advies
Acute lage rugklachten
Wissel staan, lopen, liggen en zitten met regelmaat af. Vermijd langdurige houdingen en vermijd bewegingen waarbij je moet bukken of tillen. Houd goed je eigen pijngrens in acht. Bij zeer hevige pijn kan je zo nodig bedrust houden, neem echter niet langer dan twee dagen volledige rust, om stijfheid te voorkomen.
Hernia
Wanneer er sprake is van bovenstaande symptomen raden wij je aan contact op te nemen met de huisarts. Hernia kan conservatief behandeld worden, maar wordt altijd in overleg met de neuroloog gedaan.
Chronische lage rugklachten
Om chronische lage rugklachten te verhelpen is belangrijk op zoek te gaan naar de oorzaak. Ga hiervoor langs bij de Fysio Care & Science fysiotherapeut die niet alleen het fysieke aspect bekijkt, maar ook naar het looppatroon en eventuele andere belemmerende factoren met je doorneemt.