Veel hardloopklachten komen door overbelasting of een verkeerde loophouding. Een goede loophouding voorkomt veel problemen. Hardlopen is heel makkelijk, u trekt een paar schoenen aan en u bent weg, maar enige voorzichtigheid is wel belangrijk.

Over hardlopen
Iedereen wil ontspannen en lekker buiten lopen. Soms om stress kwijt te raken of om af te vallen of soms omdat het gewoon lekker is. Hardlopen lijkt heel simpel, maar er komt vaak meer bij kijken. Een juiste houding, een juiste ademhaling, een goede afwikkeling zorgen ervoor dat u pijnvrij loopt.
Een goed loopschema is heel belangrijk ook als u nog maar net begint met lopen. Ook onderbouwende oefeningen zorgen ervoor dat de klachten tot een minimum worden beperkt.
Soorten hardloopklachten
Er zijn veel verschillende hardloopklachten. Te denken aan:
- Lopersknie – pijn aan de buitenzijde van u knie
- Pijn bij onder of boven de knieschijf
- Hielspoor
- Overbelaste achillespees
- Hamstring blessures
- Shinsplint – overbelasting van de binnenzijde van het scheenbeen
Om hardloopklachten te voorkomen is een goede loophouding van belang. De volgende bewegingen kunnen onder andere een klacht veroorzaken:
-
- Verkeerde arminzet
- Verkeerde afwikkeling van de voet
- Verkeerde houding – te veel naar voren of juist naar achteren
- Verkeerde landing voet(en)
- Gespannen houding
- Teveel rotatie in de romp
- Te hoge opbouwende belasting in snelheid
- Te hoge opbouwende belasting in duurloop
Advies
Hardloopschoenen zijn de belangrijkste materiële aanschaf voor een hardloper. Niet alleen voor een beginner, maar ook voor de gevorderde loper die toe is aan een opvolgende, hardloopschoen. Op 1 paar loop je gemiddeld 600 tot 1000 km. Dit is heel persoonlijk en afhankelijk van uw looppatroon.
Als u voor het eerst gaat hardlopen begin nooit te snel en bouw heel rustig op. Loop nooit meer dan 10% meer kilometers dan de week er voor. Doe daarnaast ook kracht oefeningen. Belangrijk is verder dat u een goede houding aanleert, uw voeten goed afwikkelt en een juiste arminzet hebt.
Wanneer u een hardloopanalyse of een persoonlijke trainingsschema wilt hebben, laat het ons weten. Door middel van onze ervaringen kunnen we hiermee helpen om pijnvrij te (blijven) lopen of zelfs beter te lopen.