skip to Main Content

Wanneer weet ik of ik een versleten knie heb?

Ik ben nog geen 60 jaar en de laatste tijd krijg ik steeds vaker last van mijn knieën. Ik durf het niet tegen mijn partner te zeggen, laat staan tegen mijn vrienden. Wat is er toch met mijn knieën. Ik voel me helemaal niet oud, maar is mijn lijf toch al aan slijtage onderhevig? Ik wil er niet aan denken. De gedachte me maakt me oud en verdrietig. Misschien dat ik eerst even naar een fysiotherapeut ga. Even wat oefeningen doen. Dan gaat het vast wel over. En als ik eigenlijk bekijk wat ik allemaal nog kan, lukt alles nog wel. Dus ik zing het nog wel even uit. Die pijn neem ik wel even voor lief. Tot ik het echt niet meer uithoudt. 

Dit horen wij natuurlijk heel vaak. Pijn in de knieën, maar nog wel actief, maar de pijn gaat maar niet weg. Wanneer is er eigenlijk sprake van een versleten knie? En is een versleten knie nu hetzelfde als artrose? Laten we bij het begin beginnen.

Wat is nu precies een versleten knie? 

Tussen het onderbeen en het bovenbeen bevinden zich 2 schijfjes. Dit heet meniscus en dit zijn een soort sponsjes. Wanneer je springt, loopt, wandelt, vangen zij de klappen op. Tussen het onderbeen en de meniscus zit kraakbeen en ook tussen het bovenbeen en de meniscus zit kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat je knie soepel blijft bewegen. Dit kraakbeen kan je vergelijken met cement wat tussen de stenen zit. Alleen is het cement in je knie van zacht materiaal waardoor je knie goed kan bewegen. 

Wanneer je knie versleten is, is het kraakbeen weg of gedeeltelijk weg. Dus de cementlaag tussen de stenen is verdwenen of gedeeltelijk verdwenen. Als je de cementlaag weghaalt dat krijg je steen op steen. En dat gebeurt ook met je knie. Alleen is de cementlaag in je knie een zacht smeersel en je krijgt dat bot op bot en daardoor stijfheid en pijn in je knie. De knie kan aan de binnenkant of aan de buitenkant of aan beide kanten versleten zijn. Daarom staat je been soms in een andere stand. Je krijgt meer x-benen of o-benen. 

Herken je een paar van onderstaande symptomen?

Pijn bij het starten van een beweging. Je hebt lang gezeten, bijvoorbeeld in een restaurant, op de bank of in het theater. Wanneer je opstaat is de pijn in de knie aanwezig. Soms heel heftig. Na enige beweging loop je de pijn eruit en gaat het wel weer. Deze pijn is ook vaak in de ochtend aanwezig. Wanneer je na je nachtrust op gaat staan, kunnen de eerste stappen heel stijf en pijnlijk zijn. 

Pijn bij bewegen. Wanneer de slijtage in je knie erger wordt gaat ook de pijn toenemen. Het kan daarom gebeuren dat langere stukken lopen meer pijn oplevert. Echter, dat hoeft niet altijd. 

Pijn bij het slapen. Sommige mensen hebben ook pijn tijdens het slapen. Voornamelijk als er de dag ervoor veel activiteiten zijn gedaan. Dus lang gewandeld of gefietst. 

Geen pijn, maar wel stijf. Dat kan ook. Zeer zeker zelfs. De knie voelt daarentegen wel vaak stijf en kan niet helemaal goed strekken. Dus er wordt dan met een krom been gelopen. Vaak heb je dit zelf niet meer in de gaten en valt het de omstanders op. 

Ochtendstijfheid. Dit is een zeer bekend fenomeen bij velen. Wanneer je net uit je bed bent en je staat op, voelt de knie heel erg stijf aan. Meestal verdwijnt dit dan ook weer binnen een half uur.

Andere stijfheid. Het kan ook zijn dat je een stijf gevoel in alle gewrichten (met name de knie voelt) wanneer je lang in dezelfde houding hebt gezeten. Dit komt omdat het vocht in de knie zit een soort stroop is. Als stroop lang in de kast blijft staan en als het warm is het het makkelijk smeerbaar. Datzelfde geldt met smeersel (synovia) in je knie. 

versleten knie

Krakende geluiden. Als je door je knieën gaat of je wilt opstaan lijkt het wel of er een houten deur die vast zit open wordt gemaakt. Het krakende geluid heet crepiteren en komt heel vaak voor bij artrose. Soms maken mensen zich zorgen over dit krakende geluid. Dit is nergens voor nodig. Ook als je geen slijtage hebt in je knieën dan kunnen je knieën namelijk kraken. 

Warm en dik. Wanneer er iets ontstoken is in je lijf reageert je lichaam daar direct op. Er worden nieuwe cellen aangemaakt en de ontstoken cellen worden opgeruimd. Het lichaam is dus hard aan het werk. We voelen hier aan de binnenzijde niets van, maar aan de buitenzijde kan je lijf wel warm aanvoelen en ook dik worden. Als de knie dik is, zit er vocht in de knie. Eigenlijk is dat heel goed, want je lichaam is je knie aan het beschermen voor nog meer schade. Door het vocht kan je namelijk je knie niet goed buigen en strekken zodat extra belasting wordt voorkomen. 

Gevoel van vallen. Je kraakbeen en je meniscus zorgen ook onder andere voor je schokdemping en je stabiliteit. Wanneer de schokdemping verminderd, verminderd ook je stabiliteit. Je kan dan het gevoel hebben dat je door je knie heen zakt, doordat de knie naar voren of naar achteren klapt. Soms zak je er ook letterlijk doorheen. Belangrijk in dit geval is de knie te blijven bewegen en te trainen zodat je de spieren eromheen sterk houdt. 

Kromme benen. Door de artrose slijt vaak de binnenkant van de knie het vaakst. Door de slijtage is de knie niet meer in balans en je botten gaan wel op zoek naar een houding dat je kan blijven lopen. De bekende o-benen zijn vaak een resultaat van de slijtage. Ook dit heb je niet zo in de gaten behalve als je na je operatie weer opeens een recht been hebt. 

En wat nu?

Herken je een paar of alle symptomen die hierboven staan dan is ons advies eerst een afspraak met je huisarts te maken. Hij zal waarschijnlijk of een foto laten maken of je doorverwijzen naar een orthopeed. Dan heb je meer duidelijk. Daarna is de keuze aan jezelf. Wil je nog voorlopig met oefeningen en andere alternatieven aan de slag waarbij de pijn dragelijk is of wil je helemaal van de pijn af en wil je voor een nieuwe knie gaan. Belangrijk is dat je een keuze maakt waar jij je goed bij voelt!

Veel succes met het maken van de keuze!

Wil je er meer over weten? Wil je overleggen of gewoon oefeningen voor je knie. Laat het ons weten. 

Carmen Bartman

Fysio Care & Science

070-22 11 715

info@fysiocs.nl