skip to Main Content

Veel gestelde vragen over een nieuwe knie

U heeft onlangs een nieuwe knie gekregen. De informatie vanuit de kliniek is duidelijk en goed geweest. Toch heeft u nog een aantal vragen. Wij hebben de meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet. 

Hoelang moet ik doorgaan met het slikken van medicijnen?

Belangrijk is dat u in de eerste instantie een soort spiegel opbouwt en deze ook weer langzaam afbouwt. Als u helemaal geen pijn voelt hoeft u uiteraard geen medicijnen te gebruiken. De meeste mensen ervaren nog wel nachtelijke pijn. Gebruik dan in de avond nog wel paracetamol. Het is wel de bedoeling dat u steeds meer de medicijnen af gaat bouwen. 

 

Hoe lang blijft mijn knie dik, pijnlijk of warm?

Na de operatie kan de knie nog enige tijd dik, pijnlijk en warm aanvoelen. Dit is heel normaal. Zorg ervoor dat u uw been daarom afwisselt met bewegen en rust. Door met regelmaat uw been recht of iets omhoog te houden, kan het been rusten en herstellen. Wissel dit wel met regelmaat af door te wandelen of te fietsen (hometrainer). 

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw doorbloeding en circulatie goed op gang komt. Dit bevordert het herstel. Vanaf 3 tot 4 maanden na de operatie zult u merken dat er verbeteringen optreden. Dat uw knie minder warm, dik en pijnlijk wordt. U kunt er rekening mee houden dat tot 12 maanden na de operatie de knie warm of zelf heet aanvoelt. 

De ervaring leert dat mensen met een nieuwe knie zeggen dat na 2 jaar het pas weer hun eigen knie is. 

 

Mijn huid blijft gevoelloos. Klopt dat?

Bij de operatie wordt u huid opengemaakt. Direct onder de huid liggen huidzenuwen. Deze kunnen bij de operatie worden beschadigd. In veel gevallen herstellen de huidzenuwcellen vanzelf, alleen kan dit wel enige tijd duren. Soms wel een jaar. In sommige gevallen blijven de huidzenuwen beschadigd en zullen niet meer herstellen en zal u een dood gevoel op bepaalde plekken blijven houden. 

 

Hoe vaak moet ik oefenen en hoe weet ik dat ik teveel geoefend heb?

Vanuit de kliniek heeft u oefeningen meegekregen. Het belangrijkste is dat u uw knie binnen 2 maanden goed kan strekken. Het buigen mag iets langer duren. Om goed te kunnen fietsen en op te kunnen staan uit een stoel moet de knie 100 tot 110 graden kunnen buigen. 

Het advies is om gedurende de dag de knie te buigen en te strekken. Dus bijvoorbeeld 4x per dag 10x. Voer niet alle oefeningen tegelijkertijd einde van de dag uit, maar verspreid de oefeningen over de dag. De oefeningen worden anders teveel in 1x keer gedaan waardoor er extra pijn kan ontstaan. 

Voer de oefeningen uit binnen de pijngrens. Een beetje pijn mag, maar teveel pijn hoort niet. Wees niet angstig, maar ook niet te fanatiek. Als u te weinig doet, verstijft het been. Doet u teveel dat komt er extra zwelling en pijn in de knie. 

 

Wanneer mag ik weer fietsen en autorijden?

Na 2 weken na uw operatie mag u gaan fietsen op een hometrainer. U zult nog niet de trappers rond krijgen. Dat zal in de loop van de tijd steeds beter lukken. Buiten fietsen mag u als u zonder krukken loopt en op 1 been kunt staan. Overleg hiervoor ook met uw fysiotherapeut. Het fietsen zelf is het probleem vaak niet. U moet namelijk ook kunnen anticiperen op het verkeer en dat betekent snel af kunnen stappen en staan op uw geopereerde been. Nog belangrijker is dat u zich zeker en veilig voelt voordat u op een fiets stapt. U zou ook kunnen beginnen met een damesfiets met een lage instap

Autorijden is u eigen verantwoordelijkheid. We bedoelen hiermee dat u in ieder geval op 1 been moet kunnen staan (vanwege de kracht) en pas na 6 weken gaat autorijden. Vaak kunt u zelf goed beoordelen of u hiertoe in staat bent. Zorg er in ieder geval weer voor dat u zich ook weer veilig en zeker voelt zodat u goed kunt anticiperen in het verkeer. 

 

Wanneer mag ik weer gaan sporten?

Als het goed is gaat u ongeveer 5 maanden met de fysio revalideren zodat u uw dagelijkse activiteiten allemaal kan doen. Dat wil zeggen, wandelen, fietsen, traplopen. Wanneer u de ambitie heeft een lange bergwandeling te gaan maken, weer willen te gaan tennissen of golven of een lange fietstocht te gaan maken of skieen, stem dit dan af met de fysiotherapeut. Samen wordt er dan een plan gemaakt om bepaalde spiergroepen nog sterker te maken zodat u de gewenste activiteit weer goed kan gaan doen. 

Hardlopen wordt in het algemeen afgeraden. Bent u altijd een hardloper geweest, bespreek dan ook met de fysiotherapeut af of er een speciaal hardloopschema kan worden opgesteld. Ons advies is in ieder geval nooit meer dan 10 km te gaan lopen. Heeft u nog nooit hardlopen, ga deze sport dan ook niet meer doen. Houdt u er dan we rekening mee dat de levensduur van de prothese kan worden verkort. 

Zwemmen mag u ook. Ons advies is dat ook weer na 6 weken te doen. De wond is dan goed dicht en uw spieren zijn ook weer goed aan het aanspannen, zodat u goed uw benen kan gebruiken bij de beenslag. 

 

Mag ik op mijn knieën zitten?

Veel mensen denken dat ze niet op hun knieën mogen gaan zitten. Dit mag wel, alleen de eerste 3 tot 5 maanden vindt u dat helemaal niet fijn. De druk van de knieschijf op de prothese voelt niet prettig aan. Als u voor het eerst op uw knieën gaat zitten, gebruik dan een zachte ondergrond. Ons advies is sowieso nooit lang op de knieën te gaan zitten. U maakt er niets mee kapot, maar de prothese is hier ook niet specifiek voor gemaakt. 

 

Gaan de poortjes af bij de douane?

Wanneer u op reis gaat en u gaat vliegen gaat in veel gevallen het alarm af bij het douanepoortje. Dit komt omdat uw prothese is  is gemaakt van roestvrij staal. U kunt aan de arts vragen of u een brief mee kan krijgen waarin staat dat u een prothese heeft. 

Mijn knie maakt klikkende geluiden. Kan dat kwaad?

het gebeurt regelmatig dat u uw knie hoort. Het voelt en klinkt als een klikkend geluid. Dit komt omdat de knieprothese uit 2 metalen oppervlakken bestaat met daartussen een polyethyleen tussenlaag. Deze oppervlakken veroorzaken het klikkende geluid. Direct na de operatie zijn de spieren rondom uw knie nog zwak. Hoe zwakker de spieren zijn hoe meer klikkend geluid u kan horen. U zult merken dat hoe sterker u wordt hoe minder het klikkende geluid aanwezig is. Wanneer uw knie helemaal ontspannen is kan de fysiotherapeut of de orthopeed nog steeds het klikkende geluid opwekken. 

Heeft u nog een vraag die niet beantwoord is en het heeft te maken met het bewegen, laat het ons dan weten en neem contact met ons op. We willen graag dat alle onduidelijkheden worden weggehaald. 

Team Fysio Care & Science