Skip to content

Na maanden nog pijn met een knie prothese

Het is nu ongeveer 5 á 6  maanden geleden dat u een nieuwe knie heeft gekregen. De controles bij de orthopeed zijn geweest en er zijn ook foto’s gemaakt. U heeft bij de controles aangegeven dat u nog steeds veel pijn heeft in de knie. Wel andere pijn, maar nog wel pijn.. De orthopeed is tevreden. De foto’s zien er goed uit en de prothese zit er goed in. Hij is blij en tevreden. 

Maar u helemaal niet. Het klopt dat u andere pijn heeft dan u voorheen had, maar u wordt nog steeds belemmerd om alle activiteiten te doen die u graag wil doen. Dit kan zijn fietsen, wandelen of een bepaalde sport beoefenen. Hoe kan het toch dat de pijn aanwezig is terwijl de prothese er goed in zit? De chirurg zegt dat u het ‘de tijd moet geven’ en dat de pijn echt wel weg gaat en de fysio begint te twijfelen of er toch niet iets aan de hand is. En u zit ermee!

Hoe zit het toch met die pijn?

Wanneer uit de foto’s blijkt dat de prothese er goed in zit, dit ook vaak echt het geval is. Een knie operatie is niet zomaar een operatie. Waarschijnlijk heeft u zich van te voren al in de operatie verdiept. Toch even een terugblik. Tijdens de operatie maakt de chirurg eerst uw huid open. Daarna haalt hij wat vetlagen weg of verplaatst deze en daarna het fascia (dat is een vlies dat over uw spieren heen zit). Als hij bij de spieren aankomt, gaat hij daar heel zorgvuldig mee om. Hij wil niet dat spieren en zenuwbanen beschadigen. Daarom worden deze aan de kant gelegd. Wanneer deze aan de kant zijn gelegd zet hij ze vast, dat doet hij met een klem. Daarna gaat hij aan de slag met uw botten.

U moet zich dus realiseren dat uw spieren, banden en alles van weefsel minimaal een uur aan de kant wordt gelegd. Als hij klaar is en de prothese zit er goed in, dan wordt alles weer netjes teruggelegd en dichtgemaakt. U kunt zich misschien wel voorstellen dat de spieren een behoorlijke opdonder hebben gekregen. Dit heeft de tijd nodig om weer op zijn plek te komen en het voelt aan als een grote blauwe plek. 

 

Wat is dan die pijn in mijn knieholte?

Dit heeft vaak te maken dat u het been voordat u geopereerd werd ,niet goed meer kon strekken. Dit doet u zelf om de pijn te vermijden. Het strekken van het been vond u niet fijn om te doen en was pijnlijk. De chirurg strekt tijdens de operatie het been weer helemaal. Als u nu uw elleboog helemaal strekt voelt u dat de elleboog niet verder kan strekken. Dat zelfde is ook bij de knie aan de hand als de prothese wordt geplaatst. De chirurg strekt helemaal de knie om te kijken of de prothese er goed in zit en dat u straks het been weer helemaal kan strekken. De spieren die daar om heen zitten (de hamstrings, de spieren aan de achterkant van het bovenbeen) hebben weken, misschien wel maanden in een verkorte stand gestaan. En nu heeft de chirurg er in 1x keer heel hard aan getrokken om het been weer recht te krijgen. Hij heeft als het ware de spieren weer verlengd. Als u zelf uw spieren op zou willen rekken zou dat niet eens lukken. Dus er is opeens een enorme rek op de spieren gekomen. Dit kan een vervelend gevoel geven aan de achterkant van het bovenbeen. Daarom is het van belang het been te blijven strekken en te rekken. Deze pijn gaat over, het kan alleen wel soms een paar weken of maanden duren voordat dit pijnlijke gevoel weg is. Vooral als u lange tijd met een gebogen been heeft gelopen. Dus het is belangrijk het been te blijven strekken en rekken om te zorgen dat deze pijn weg gaat. 

 

En de pijn aan de binnenzijde van de knie. Waar komt die vandaan? 

Wanneer u een nieuwe knie heeft gekregen, zijn de meniscus en de kruisbanden weggehaald. Maar de banden aan de zijkant heeft u nog wel. Deze zorgen o.a. voor uw stabiliteit. Naast die banden liggen er nog diverse spieren van het bovenbeen. Deze hebben ook tijdens de operatie een behoorlijke optater gekregen. U bent volgens de adviezen gaan buigen en strekken, maar de pijn blijft aan de binnenzijde van de knie. Dit kan 2 redenen hebben. Ten eerste is het dat er onderhuids ook een hechting zit die meer naar de binnenzijde van de knie zit. U ziet en voelt deze niet omdat die heel mooi is verwerkt, maar het kan daardoor nog wel extra gevoelig zijn. 

 

Daarnaast kan het zijn dat ondanks het strekken en buigen (wat u in het begin ook voorzichtig doet) er bindweefsel verklevingen zijn ontstaan. Door de verklevingen kunnen de spieren die daar omheen zitten niet goed bewegen. En als een spier niet goed kan bewegen ondanks dat u wel die beweging uit wil voeren, geeft dat een trekkend gevoel wat dus heel pijnlijk kan zijn. Dit bindweefsel moet dan worden losgemaakt. Mijn advies is dit wel door een fysiotherapeut te laten doen, omdat dit ook een hele pijnlijke behandeling is. Als het bindweefsel aan de binnenzijde van de knie wordt losgemaakt zult u merken dat u gelijk ook uw been beter kan strekken. 

 

Wat is de stekende pijn aan de buitenzijde van de knie?

U heeft hierbij waarschijnlijk het gevoel alsof er 2 bandjes over elkaar heen glijden. Bij het buigen of strekken kan aan de buitenzijde van de knie een wrijvend gevoel worden weergegeven. Dit kan ook een stekende gevoel geven. Bij het lopen heeft niet iedereen last, maar meer van buigen naar strekken. Wanneer dit het geval is, moet gekeken worden naar de hele keten van uw been. Door de pijn die u eerst had, bent u anders gaan lopen. U heeft bijvoorbeeld uw voet meer naar buiten gedraaid, waardoor ook uw heup meer naar buiten stond. U heeft ook bijvoorbeeld uw voet niet goed afgewikkeld of een kleinere pas gezet met uw aangedane been ten opzichte van uw goede been.

 Ons advies is door een fysio naar de gehele keten te laten kijken. Dus hoe staat de heup, hoe staat het onderbeen, hoe is de afwikkeling van de voet. De knie zit er nu recht en goed in, maar dat betekent ook dat de rest van het been ook even moet worden gereset. 

 

Ik heb een band gevoel rond en onder de knie

Na uw operatie kunt u ook het gevoel hebben dat er een band rondom de knie zit. Alsof deze ergens vast loopt. Dit is een combinatie van factoren. Als eerste is het vaak een nasleep van de operatie. Zoals al gezegd er is behoorlijk tekeer gegaan tijdens de operatie. Dus alles moet weer op zijn plek terecht komen. Daarnaast zijn de bovenbeen spieren vaak verslapt. Dit gebeurt al heel snel. U kunt dit ook bij uzelf checken door het linker en het rechterbeen op te meten met een centimeter. U zult al snel zien dat de omvang van het geopereerde been minder is. Wanneer er minder spierkracht in het been is, betekent ook dat de rest er om heen harder moet werken wanneer u bijvoorbeeld uw been op wilt tillen. 

 

Na maanden nog pijn bij het slapen

Vooral als u midden in de nacht u wilt omdraaien kan u opeens veel pijn hebben in het geopereerde been. Dit heeft te maken met de spierzwakte van het geopereerde been. Overdag bent u zich ervan bewust dat u uw spieren moet aanspannen bij een bepaalde beweging of oefening. In de nacht gebeurt alles onbewust. Dus we denken er niet bij nadat we eerst de spieren aan moeten spannen voordat we omdraaien. Omdat de spieren nog niet sterk genoeg zijn en nog niet geprogrammeerd zijn ook in onbewuste situatie aan te spannen, gaat de knie in zijn banden hangen. 

Dus de prothese hangt letterlijk tegen het weefsel aan en dit kan als zeer pijnlijk worden ervaren. Soms is het goed om zeker voor de eerste paar maanden na de operatie voor de nacht nog paracetamol te slikken om deze pijn te verzachten. Want een goede nachtrust is wel echt van belang. Deze pijn trekt weg, maar het kan zo 6 tot 9 maanden duren voordat deze pijn echt weg is. 

Hoe weet ik of ik bovenstaande heb? En of er toch niet wat anders aan de hand is?

U kunt voor uzelf de volgende dingen nagaan:

  • is mijn ene been veel gespierder dan het andere been (meet wel halverwege het bovenbeen)?
  • heb ik alleen last met draaien als ik slaap of ook als ik dit overdag doe?
  • als ik aan de binnenzijde van mijn knie zit, is het daar nog dik en zit de huid een beetje vast?
  • kan ik mijn bovenbeen echt goed strekken in langzit en in stand?

Als een van deze punten u positief kan bevestigen, maar dan een afspraak met de fysio of overleg met uw huidige fysio. Aan bovenstaande punten is wat te doen. Herkent u zich totaal niet in dit beeld, dan is ons advies nogmaals naar de orthopeed te gaan. 

 

Mijn knie blijft maar warm en dik

Het is heel normaal dat de knie warm en dik blijft. Zolang het litteken aan de buitenzijde rose / rood is, betekent dit namelijk dat er aan de binnenzijde nog hard wordt gewerkt om alles te dichten en te maken. Verkeerde cellen worden opgeruimd en nieuwe cellen worden aangemaakt. Elke 2 maanden zijn alle cellen vervangen. Maar omdat u elke keer u activiteiten uitbreidt moeten ook deze cellen zich aanpassen. U kunt een dikke of warme knie tot zeker een jaar lang hebben. 

 

Bij alles wat we hierboven zeggen gaan wij er vanuit dat de chirurg heeft aangegeven dat de prothese er goed in zit en dat dat niet de pijn mag veroorzaken. 

 

Wanneer kan er wel iets mis zijn?

Het gebeurt zelden dat een prothese er verkeerd zit. Maar goed orthopeden zijn ook maar mensen en ook bij hun kan wat mis gaan. Maar ook bij uw zelf. Bij wat voor een pijn moet u zich nu echt zorgen maken? Eigenlijk maar bij 1 ding en dat acute stekende pijn. Bijvoorbeeld als u de trap op en af loopt en af en toe stekende pijn heeft. Dus geen zeurende pijn, maar uit het niets stekende pijn. Neem dan contact op met de orthopeed. 

 

Geduld! En dat duurt ongeveer 2 jaar!

Dit vergeten we heel erg vaak! Geduld! U heeft waarschijnlijk weken, maanden, jaren met een pijnlijk knie gelopen. Het lichaam heeft zich daar naar ook gedragen. U heeft binnen een uur een nieuwe knie gekregen en mag binnen 1 dag de knie weer gaan belasten. Eindelijk heeft u de beslissing genomen voor deze nieuwe knie te gaan. 

Dus ja, dan wilt u natuurlijk ook eindelijk weer alles kunnen en zeker van de pijn af zijn. Er staat gemiddeld genomen 2 jaar voordat het vreemde materiaal in uw knie zich eigen heeft gemaakt met u eigen weefsel. Dus dat u tot 2 jaar ‘last’, dan wel de knie kan voelen is absoluut niet raar. Het is wel vervelend, maar absoluut niet iets waar u zich zorgen over hoeft te maken?

 

Heeft u toch nog vragen over pijn? Of staat de pijn die u heeft hier niet tussen en u wilt wel onze mening / advies, neem dan contact met ons op. 

Fysio Care & Science