Skip to content

Als uw spieren een rol spelen bij uw klachten die u heeft, kan dry needling uitkomst bieden. Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Het is gebaseerd op westerse principes van de bouw en werking van het zenuwstelsel en spieren. Dry needling is een behandelmethode waarbij met een speld in verdikkingen van een spier wordt geprikt. Het lijkt op acupunctuur.

Dry-needling

Door bijvoorbeeld overbelasting in de spier ontstaat er een verkramping in de spier. Dit noemen we ook wel triggerpoints. Door met een speciale techniek de spieren aan te prikken, raken die vaak snel en langdurig ontspannen. Triggerpoints kunnen ontstaan door:

  • stress
  • verkeerde houding
  • overbelasting van sporten
  • verkeerde bewegingen

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als de juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u weer makkelijker bewegen.

Tijdens de behandeling kunnen soms kleine bijwerkingen ontstaan zoals een bloeding, een blauwe plek, een zenuwprikkeling, zweten, vermoeidheid of misselijkheid.

Vergoeding zorgverzekeraar?

Dry needling is onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling en wordt daarom ook vergoed door de zorgverzekeraar. Kijk van tevoren je polisvoorwaarden na óf je recht hebt op vergoeding voor fysiotherapie vanuit je aanvullende verzekering. Wij hebben met alle zorgverzekeraars een contract.